‘Ik vond het zo leuk dat we mochten meedenken over grote dingen!’

Van gezonde sigaretten tot watermolens langs je huis; kinderen bedenken de leukste dingen voor wereldse problemen! Gogaia gaat langs op scholen om kinderen mee te laten denken over hoe we de wereld kunnen verbeteren.

Isha Scheenaard: “De eerste vraag die we stelden in groep 7B op de Boekmanschool in Amsterdam, was: ‘Waar erger jij je aan in de wereld?’ De antwoorden waren heel verschillend maar veel kinderen zeiden dat de plastic soep, dierenmishandeling en afval hun de meeste zorgen baarden. Deze zorgen hebben we vormgegeven in drie verschillende lessen. In de eerste les brainstormden we over wereldproblemen zoals afval, milieu, gezondheid, armoede etc. We bedachten allerlei ideeën en probeerden die op een creatieve manier vorm te geven in de tweede les. Sommigen deden dit in groepjes, anderen alleen. Op de computer zochten de kinderen informatie op en werden de ideeën verwerkt in 3D-ontwerpen, tekeningen en/of apps. Ook werden er onderzoekjes gedaan naar welk materiaal het beste zou zijn voor een bepaald probleem. De laatste les presenteerden de kinderen hun ideeën in een korte Elevator Pitch. Deze pitches waren heel verschillend en ontzettend leuk om naar te kijken: er was een groepje dat bijvoorbeeld gezonde sigaretten had bedacht, met chocola en  kamille, zodat er minder mensen kanker zouden oplopen. Toen ze de sigaretten echt gingen aansteken om te laten zien hoe het werkte, hadden ze er niet aan gedacht dat de chocola zou smelten J! Ook was er een auto bedacht met ballonnen eronder, omdat onderzoek had aangetoond dat statische elektriciteit kleine deeltjes afval aantrekt. Verder zagen we een huis waar een watermolen aan hing zodat tijdens een regenbui het water gebruikt kon worden om energie op te wekken. Ook had iemand een app bedacht waarin je als een dier de wereld verkent zodat iedereen zich beter kan verplaatsen in een dier om zo dierenmishandeling tegen te gaan. En ga zo maar door. Gogaia was trots en blij verrast met al het enthousiasme! Zoals een van de kinderen zei: ‘Ik vond het zo leuk dat we gewoon serieus mochten meedenken over grote dingen!’ Misschien is dat ook wel een van de belangrijkste taken van Gogaia: vragen stellen, luisteren en kinderen motiveren om mee te denken over wereldproblemen. Want in een paar middagen zie je dat de onbevangen blik van kinderen op wereldproblemen wel degelijk waarde kan toevoegen aan de oplossing daarvan.”

Wilt u met uw school ook meedoen aan dit Gogaia-concept? Neem dan contact via: info@gogoaia.org en dan komen wij graag naar u toe!