The TINY TIM Experience

Op woensdag 15 juni hebben wij met de helft van het GoGaia-team in Tiny TIM geslapen. Tiny TIM is een zelfvoorzienend, klein, praktisch ingericht huisje, dat 100% duurzaam gebouwd is. Het was even wennen,; slapen, eten en huiswerk maken op … m2. Maar wat was het grappig en leerzaam!

Tiny TIM is bedacht door architectuur- en landschapsfotograaf Hans Peter Föllmi, architect Jurgen van der Ploeg en de studenten van de UvA (Future Planet Studies) Dante Föllmi, Waas Thissen en Abe van der Woude.

Niet alleen zorgt het huisje voor minder woonkosten, minder grondstoffen en minder energiegebruik dan normale huizen, ook is het heel praktisch ingericht met de zeilbootlogica; het interieur is flexibel en multifunctioneel. Banken kunnen bedden worden. Keukenkastjes zijn tevens de trap en dienen als een stoeltje om op te zitten. Het is geen groot huisje, maar alles zit erin. Kleiner is namelijk ook een manier van duurzaam denken.

Tiny TIM is voor 90% van duurzaam geproduceerd naaldhout. Hout slaat niet alleen CO2 op, maar is ook licht, mooi en prettig. Het ademt, isoleert, het is sterk en multifunctioneel. In plaats van verf zijn alternatieve, duurzamere technieken gebruikt. Een van de technieken is Shou Sugi Ban, letterlijk ‘gebrande cipres’. Het is een traditionele Japanse techniek waarbij naaldhout aan één zijde gebrand wordt. De oorspronkelijke reden voor het branden was, gek genoeg, brandpreventie. Door de geveldelen vooraf te schroeien ontstond er een brandvertragende koollaag. Bovendien bood deze laag, zo ontdekte men, een goede bescherming tegen ongedierte en schimmels. Schilderen is dankzij deze techniek niet nodig. Door het gebruik van hout weegt Tiny TIM slechts een honderdste van een gewoon huis, ook ziet er gewoon heel mooi uit, vonden wij.

Tiny TIM is 100% duurzaam en autarkisch op het gebied van water en energie. Het moeilijkste is de zomer-wintertegenstelling van energieoogst en energiebehoefte. In de koudste maanden is de behoefte het grootst, terwijl juist dan de zonnepanelen een lage opbrengst hebben. Je moet dus heel bewust nadenken over je energiegebruik en kijken of je het een beetje kan minderen.

Tiny TIM gebruikt twee verschillende windmolens en zonnepanelen waarmee ze op drie verschillende manieren energie uit hetzelfde oppervlak oogsten. Zo halen ze het optimale eruit. Natuurlijk blijft de elektriciteitsvoorziening een uitdaging. Wij merkten dit ook. Toen we gingen slapen, deed een van ons haar telefoon in de oplader. De volgende dag wilde ik een plens water in mijn gezicht gooien, maar er kwam geen water uit de kraan! Ik dacht: misschien moet het systeem even opstarten, maar na tien keer proberen, bleek dat niets het meer deed. Ook het licht, en alle andere gebruiksvoorwerpen die energie nodig hebben, waren ‘kaduk’. Stom, stom, stom! Door die ene telefoon ’s nachts, als er geen zonne-energie kan worden opgeslagen, op te laden, was nu onze voorraad helemaal op. Dus die warme douche konden we wel vergeten!

Het leukste onderdeel vonden wij de groene wand. Het systeem dat op een klein stuk gevel is geplaatst, zorgt ervoor dat het douchewater, afwaswater en de urine weer schoon en drinkbaar worden. Dit gebeurt via een stelsel van plantenbakken en watertanks met op deze functie afgestemde plantensoorten. De groene wand zorgt ook voor het reduceren van hittestress in onze steden.

Als toilet heeft Tiny TIM heeft een Ecosave / Separett droogtoilet met urinescheiding. Dankzij deze oplossing worden poep en papier opgevangen en gedroogd. Urine wordt apart afgevoerd en met het water van de keuken en de douche gezuiverd. We schrokken wel even van de wc! Ook omdat je in het gat kan kijken waar de poep en het papier wordt opgevangen. En dat ziet er niet heel smakelijk uit! Maar als dat alles is, dan is daar wel mee te leven. Want met deze oplossing bespaar je ca. 15.000 liter drinkwater per persoon per jaar! En dat is nogal wat. Ondanks dat het gezuiverde water van hoge kwaliteit is en precies hetzelfde smaakt als het water dat je thuis drinkt, voelt het wel even raar als je bedenkt dat je misschien je eigen urine drinkt. Maar al met al waren we erg enthousiast over Tiny TIM want niet alleen was het heel huiselijk, ook gaf het een lekker vakantiegevoel!