Urban Food@FabCity Amsterdam

GoGaia ging vandaag naar de urban farm in FabCity Amsterdam. Hier worden kruiden en groenten gekweekt en konden ze ter plekke worden gegeten in het ernaast gelegen eetcafé. Het café serveerde eten dat uit de buurt komt. Ze hanteerden een niet-afval-beleid en dus werd er ook niet meer gemaakt dan nodig is. Als het eten op is, is het op. Restjes werden gerecycled in de compostcontainer en de planten besproeid met regenwater. Supercool! GoGaia at daar een heerlijke salade uit de tuin en een duif, die volgens de serveerster gevangen was op het Museumplein. Dat laatste schrok ons eerst een beetje af, maar gelukkig was hij superlekker!

Urban Farming staat voor het houden van kleinvee en het verbouwen van fruit, groenten en kruiden in een stedelijke omgeving. Ook de verwerking, het transport, verzamelen en hergebruik van levensmiddelen speelt hierbij een rol.

Je eigen kruiden en groenten verbouwen, is al een eeuwenoud concept. De Romeinen deden het al in hun kruidentuin in de peristilium (binnenhof omgeven door een zuilengalerijen), kastelen en kloosters hadden altijd een eigen moestuin en ook vandaag de dag houden mensen in Cuba konijnen, kippen en zelfs varkens in hun douche en op het balkon om zo extra voedsel tot hun beschikking te hebben of extra inkomen te verkrijgen door het vlees of de eieren op de markt te verkopen.

Tegenwoordig weten veel moderne stadskinderen nauwelijks meer dat melk van een koe komt of dat wortelen onder de grond groeien. Urban Farming is een tegenbeweging die de stadsbewoner weer dichter bij de natuur wil brengen. Daar zijn wij natuurlijk voor! Maar Urban Farming zorgt ook voor meer groen, en vermindert daardoor het percentage CO2 en andere broeikasgassen in de lucht. Ook kan het de sterftecijfer in stedelijke gebieden laten dalen en de gezondheid van degene die in de stad leven juist laten toenemen[1]. Ook hebben planten potentie om tot een grote vermindering van geluidsoverlast te zorgen[2], wat in de stad heel handig kan zijn.

Het bezig zijn in een moestuin kan bovendien ontspanning brengen. Experimenten laten zien dat hartslag, bloeddruk en spierspanning al na drie minuten in een park of andere natuurrijke omgeving dalen. Van buiten zijn word
je ook creatiever, het verbetert je humeur, het helpt tegen depressie en je kunt je beter concentreren. Buitenspelen maakt kinderen en volwassenen fitter en ze doen meer vitamine D op.

Het is ook een plek om samen te komen en dus kan het ook je sociale activiteiten te bevorderen. Doordat er minder vervoer van voedsel nodig is, is niet alleen de Carbon Footprint per persoon kleiner, ook ben je altijd verzekerd van voedsel in je buurt en kun je zelf bepalen hoeveel pesticiden je gebruikt. Door de groeiende wereldbevolking zijn voedselveiligheid en voedselbeschikbaarheid ook steeds belangrijker.

Zo zie je dat Urban Farming heel veel voordelen heeft. Dus als je het milieu een beetje wil helpen en zelf soms weleens wat ontspanning kan gebruiken, start dan een tuin! Je kunt ook gewoon klein beginnen, met je eigen moestuin (kan zelfs op je balkon!). Kijk voor handige tips op: www.makkelijkemoestuin.nl

[1] http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/heatwaves_urban_areas_reduce_mortality_heatwaves_387na5_en.pdf

[2] http://docplayer.nl/15628991-Roouting-groene-daken-verkoelend-maar-een-hot-item-verminderen-van-de-co2-voetafdruk-vergroten-van-biodiversiteit.html